Smoke & Fire Rollade met speksaus en Westmalle trippel

Smoke & Fire Rollade met speksaus en Westmalle trippel

Bereiding

 1. Bereid een bbq voor op indirecte verhitting, plaats een schaal met water onder het rooster waar de rollade op komt te liggen omdat het druipvet brand kan vatten.
 2. Laat de kolen tot een temperatuur van 130 - 150 °C komen.
 3. De andere bbq kan je indirect verhitten tot 200 °C voor de bereiding van de Hasselback potatoes en gesauteerde wortelen.
 4. Blancheer de bladspinazie en laat uitlekken. Maak de groentesaus door de groene groenten te blancheren en aan te stoven met de ui. Breng op smaak met Oriental Rub Burn, nadien mixen tot een mooie substantie en laten afkoelen.
 5. Rasp de Westmalle trappisten kaas 12+.
 6. Leg het filetgebraad op het werkblad en snij dit overlangs open zodat het een grote lap wordt die je makkelijk kan oprollen. Hierna het stuk vlees met de Pork Rub Burn goed inwrijven.
 7. Beleg met de bladspinazie, de groentesaus en geraspte Westmalle kaas.
 8. Rol de lap op in vershoudfolie tot een mooie worst en leg deze 15 à 20 minuten in diepvriezer.
 9. Weef het spek kruisgewijs aan mekaar in de vorm van een mat tot het gewenste formaat op bakpapier.
 10. Haal de rollade uit de vriezer, rol deze in de geweven spek-mat en bind op met beenhouwers koord.
 11. Plaats deze op een verhitte bbq van 130 - 150 °C en gaar tot een kerntemperatuur van 60 °C. Haal de rollade uit de bbq en wikkel deze in aluminiumfolie. Laat 15 à 20 minuten rusten.
 12. Maak ondertussen de speksaus met Westmalle Tripel. Doe hiervoor de sjalot met spekblokjes in een pannetje, stoof dit in roomboter. Voeg kalfsfond toe en blus met Westmalle Tripel. Hou echter wat Tripel over en voeg dit pas toe als de saus helemaal klaar is (om bitterheid weg te nemen). Laat zachtjes verder inkoken met de Luikse siroop tot er een stroperige substantie ontstaat. Breng op smaak met Balsamicosiroop, peper en zout.
 13. Strooi naar smaak Down Under Rub Burn op de chunky gesauteerde wortelen en grill deze in een grillpan op de bbq van 200 °C tot beetgaar.
 14. Snij de krielpatatjes tot Hasselback, besprenkel met lookolie en grof zeezout en grill deze indirect op de verhitte bbq van 200 °C.